Relacions internacionals

Us deixem aquí una crònica d’una trobada amb diversos grups de “Cambristi” d’Europa. Al final podeu veure totes les coses que fan. Esperem que això ens doni idees a tots plegats per fer molta música ara que cada vegada es veu més possible i que ens motivi a portar-les a la pràctica i tocar!

Aquesta trobada online es va realitzar el passat 2 de febrer i va estar organitzada per AIMA (Itàlia). Representants de cada grup van explicar qui són i què fan, i alguns associats van parlar de com van viure el musicalment confinament i la pandèmia. Aquí teniu les nostres impressions.

Primer de tot, aquí a Catalunya, ho estem fent molt bé! Esperem tornar a recuperar les nostres activitats un cop hagi passat la pandèmia, però respecte als músics que som, les activitats que fem, els projectes que hi ha, el moviment que estem generant a Catalunya, estem a nivell europeu! La diferència és que ells tenen molta més tradició de música amateur i les seves associacions ja estan consolidades i molt organitzades, i nosaltres tot just estem creant tradició de música de cambra amateur i estem creant una xarxa associativa.
Mirarem com podem col·laborar més estretament amb ells, i què en podem aprendre, donat que ells ja s’han plantejat i han experimentat en temes que nosaltres tot just comencem a pensar (com la implicació de la gent, la por dels músics que no tenen un nivell molt alt…)

Un parell d’opinions que van sortir i que ens van semblar molt interessants (i compartides per nosaltres)

 • La música en grup és un lligam social molt fort, i una teràpia
 • Tocar en grup és una gran motivació per a seguir tocant (en grup o individualment) i cal tocar sovint per a no perdre aquesta motivació. Quan es deixa de tocar fàcilment es perd la motivació, i en això, la covid hi ha ajudat.
  Durant la pandèmia, hi va haver campanyes per gravar-se tocant i penjar-ho a internet, però també hi va haver grups que es van gravar i només ho van compartir amb amics i família.

Aquest són els grups que van participar-hi:

 • I Cambristi, de Bruseles, fundats l’any 2000 i amb uns 300 socis
 • Chti Cambristi, Lille, 2007, amb 55 socis, la majoria cordes.
 • AIMA (Associazione Italiana Musicisti Amatori), Milà i Roma, fundats el 2012, amb uns 300 socis, dels quals 100 són actius
 • Cambristi Lemani, de la zona transfrontera del llac Léman (Lausanne, Génève), fundats el 2015, i amb 105 membres.

Tots organitzen trobades entre ells, per a tocar, a l’estil de les nostres schubertíades, però ja hi ha un programa decidit abans de la trobada. Alguns també graven les actuacions i les pengen a la web, si els músics donen permís. Però per a tots, és important el que passa després de la música – gent que estima la música, que xerren i s’ho passen bé, fan coneixences, mengen cookies i pastissos, beuen vi…

Tots comparteixen llistes de músics, en forma de llista, o en forma de mapa com nosaltres.

Tots organitzen workshops, a l’estil del Curs de música de Cambra amateur, d’Atria Cultura, amb els quals col·laborem aquest any.

Alguns organitzen tallers d’orquestra com el Canet Clàssic. Alguns organitzen petites trobades a casa els músics, tipus “Kamarades a la Panoràmica”.

I finalment, hi ha moltes altres activitats, algunes de les quals són molt interessants i mirarem de fer-les aquí també:

 • Festivals de música: Activitats amateurs (master classes i concerts) associades a un festival de música de cambra professional (per exemple, I Cambristi Bruxelles al festival d’Stavelot)
 • Tocar amb professionals: “Concerts croisés” (de Chti Cambristi), es formen grups de cambra on un dels músics és un professional
 • Tocar per gent gran i per malalts: “Classique a toute age” (de Chti Cambristi)
 • I conferències online, concursos musicals, entrevistes als socis, flashmobs, concerts pares/fills, play-in (trobades per tocar a vista)…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s